Dieta
Základní informace o dietě při selhání ledvin
Dieta je nezbytnou součástí léčby selhání ledvin. Volba stravy významně přispívá k léčbě či naopak ke vzniku komplikací.
Základem je vždy dostatek energie a vhodné složení stravy.
Důležité je neomezovat bílkoviny, či dokonce jejich příjem zvýšit (kvalitní libové maso, vaječný bílek, některé druhy sýrů)
Dieta pro dialyzované pacienty současně vyžaduje omezení přívodu některých látek a složek potravy
- omezení sodíku
- potraviny bohaté na kuchyňskou sůl
- uzeniny, slané nálevy, instanční produkty, chipsy
- vynechat dosolování, přisolování, obecně pak všechny konzervované potraviny
- nepoužívat ani žádné náhražky soli
- omezení draslíku
- hlavním zdrojem draslíku je ovoce a zelenina (banány, meruňky, rajčata), houby, brambory
- pozor i na ovoce sušené a též na kompoty
- omezení fosforu
- velké množství fosforu obsahuje mléko, mléčné výrobky, tvaroh, luštěniny, coca - cola, instantní výrobky
- potraviny s konzervanty („éčka")
- omezení purinů
- hrášek
- houby
- čokoláda, kakao
- omezení tuků
- omezení tekutin
- pokud je pacient dialyzován a ledviny moč netvoří, je nutné příjem tekutin omezit na maximálně půl litru denně
- pokud je ještě močení zachováno, povolené množství tekutin se zvyšuje
- hlavním omezením pro zadržování tekutin v těle je však omezení/vynechání solení